Zonnepanelen - btw

21-06-2019

Eigenaren van zonnepanelen

Hebt u zonnepanelen op uw woning? Dan is de kans groot dat u voor de btw een ondernemer bent. In dat geval kunt u mogelijk btw terugvragen. Dan moet u zich wel aanmelden als btw-ondernemer en btw-aangifte doen.

Ik heb zonnepanelen gekocht – ben ik nu ondernemer voor de btw?

Waarschijnlijk wel. Dat zit zo. U bent btw-ondernemer als u regelmatig en tegen een vergoeding goederen of diensten levert. En vermoedelijk levert u regelmatig en tegen een vergoeding stroom aan uw energiebedrijf.

Wanneer u zelf weinig stroom verbruikt, leveren uw zonnepanelen de stroom terug aan uw energiebedrijf. Deze geeft u daarvoor een vergoeding. Dat kan een geldbedrag zijn, maar dat hoeft niet. Vaak gaat de vergoeding via ‘saldering’. De stroom die u levert aan uw energiebedrijf wordt dan verrekend met de stroom die uw energiebedrijf levert aan u, vóórdat u uw energiebedrijf betaalt. Daarbij is het niet belangrijk of u een digitale meter ('slimme meter') hebt of een analoge meter (‘terugdraaimeter’).

Ik wil btw over zonnepanelen terugvragen — hoe doe ik dat? 
Moet ik mij aanmelden als btw-ondernemer?

Niet per se. Bent u alléén btw-ondernemer omdat u met uw zonnepanelen stroom levert aan uw energiebedrijf? En denkt u dat u per jaar € 1.345 of minder aan btw moet gaan betalen? Dan bent u niet verplicht u aan te melden als btw-ondernemer.

Let op!

Meldt u zich niet aan als ondernemer? Dan kunt u de btw die u hebt betaald voor de zonnepanelen niet terugvragen.